It was a long time coming, but the result is nothing less than wonderful.
A hard working married couple had grown tired of Sydney’s size and pace, and decided they needed another kind of life, especially with their three young daughters rapidly growing up.
They looked to the horizon, became captivated by the idea of several acres of space and the peace and quiet of the Hawkesbury district. So much so they found a home that needed work, but “the bones were good”, and made the decision to move there.
“We moved over nine years ago as we were looking for acreage and wanted to be away from the hustle and bustle of Sydney,” they told Sydney Hills & Hawkesbury Living. “We wanted to create a home for our three girls where they can hang out with their friends, especially as they get older. We thought it was important to create spaces that would work over the coming years — the girls’ area with their bedrooms, study and bathroom, and our space on the other side of the house.”
The family wanted to stay true to the original 1970s sandstone home they purchased, but incorporate a modern feel to it, with its charm and character still retained.
“We wanted to create a warm ambience, and we did that with the use of reclaimed and natural materials as a high priority.”
They also added a guest accommodation area, so that friends and family can stay over and enjoy the peace and quiet with them, especially on weekends.
With so much space, the garden was also a priority, and they have included a pool, tennis court and extensive landscaping to take advantage of it.
“The entrance garden has been planted so that it feels like a tropical oasis. Using natives all over the property has been important to us, and provides a natural fit in the landscape, but a love of Hawaii has meant that palm trees and frangipanis feature strongly too,” they said. “The pool, tennis court, barbecue area and dam, along with many separate lounge areas, mean that our home is able to accommodate all our family.”
The family was fortunate to find a builder who understood their ambitions for the property, and was sympathetic to their design requirements.
“The builder was fantastic and easy to communicate with. All the trades were very accommodating to us, because we were still living here through the whole building process,” they said.
“My favourite room is probably the master ensuite — it’s the perfect way to end the day, in the bath with an amazing view.”
With space comes commitment, but the family has developed a system of making sure that the whole estate is cared for meticulously.
“It really is a team effort living on these acres,” they said. “The girls help with mowing and chores, so we do very well.
“We wouldn’t change a thing about the house now. It has been a long process. We have been so fortunate to be able to create something that is, in my mind, a work of art — all the amazing detail and workmanship in the home makes it unique to us, and a perfect place to raise our girls.”


More Behind The Gates in every issue! Get it delivered straight to your door!
Subscribe for one year here or via iSubscribe for $39.95 to receive a premium coffee-table magazine delivered each season.